AI-DEBAT ‘Literaire kunstgrepen’
02/02/2025 om 14.00 uur
In hoeverre is AI een sluipmoordenaar?
Nadat dertig jaar geleden het grote publiek kennis kon maken met de mobiele telefoon (1 juli 1994) raakte de mensheid in toenemende mate in de greep van dit inmiddels ondenkbaar stukje technisch vernuft. Dit medium redde levens en verbond mensen met elkaar, wereldwijd. De smartphone, zoals die nu heet, is niet alleen een bron van nieuws, wetenschap, navigatie en fotografie maar ook één van zorgwekkende ontwikkelingen zoals verkeersongelukken, ontwrichting sociale contacten, pesten, depressie, slaapproblemen en cognitieve devaluatie.
Artificiële intelligentie (AI) werd omarmd vanwege de mogelijkheden van louter een machine om mensachtige vaardigheden te vertonen zoals redeneren, plannen en creativiteit in alle vormen. AI is er om problemen op te lossen en een specifiek doel te bereiken.
Evenals de mobiele telefoon heeft ook AI een (geprononceerde) keerzijde, zoals de opzettelijke manipulatie en mis-informatie van de samenleving via algoritmen. AI kan realistische en overtuigende inhoud genereren zoals deepfakes, nepnieuws en propaganda die de meningen en het gedrag van mensen kunnen beïnvloeden. Tijdens het AI-debat gaan we kijken in hoeverre dit fenomeen een gevaar voor creativiteit in het algemeen en de literatuur in het bijzonder is.
Panel: Kristien Hemmerechts (auteur), Dirk Speelman (auteur), Rafaël Adriaen (uitgever), Katrien De Ruysscher (actrice), Kris Verduyckt (lezer), Peter Vanderkrieken (directeur scholengroep)
Inkom: incusief boekenbeurs 8 euro